Vecka 22

Välkommen vecka 22 ( 21+0) Månad 5.



Bebis
Kroppslängden omkring 22 cm (huvud-sitthöjd) och vikten i medeltal 510g. Skelettet syns nu på ultraljudet. Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken. Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden (illustreras inte i bilderna). Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.

Mamma
Du som förstföderska börjar nu känna fosterrörelser och graviditeten blir  allt mer verklig.
Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte! De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din partner om att hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig. Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten. Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna. Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka.

Pappa
Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Det kan nu komma kommentarer som "Oj vilken stor mage". Som partner och sambo kan du nu hjälpa till att hitta en bra kroppshållning åt den blivande mamman.
Låt henne ställa sig med fötterna axelbrett isär och armarna utmed sidan. Vikten ska vara jämnt fördelad mellan fötterna. Låt henne sträcka på ryggen, dra ihop skulderbladen, spänna magmusklerna, och skjuta fram bäckenet en aning.

2011-01-29 @ 13:49:12 Gravditet med Malva - Vecka för Vecka Permalink


Kommentarer
Postat av: Therese- Gravid v.35

Ja det är jätte skönt att ha kyl och frys full med mat :) Bara att plocka fram!



Grattis till ny vecka! Känner du mycket sparkar?

2011-01-29 @ 15:07:23
URL: http://mylifeinthai.se
Postat av: Therese- Gravid v. 35

Precis så kände jag det :) Som ett bubblande liksom. Då är det din bebis du känner när det bubblar till, åh vad underbart :D I början blandade jag ihop fosterrörelserna med tarmrörelser men efter ett tag kände jag skillnad..

2011-01-29 @ 15:44:44
URL: http://mylifeinthai.se
Postat av: madeleine - blivande mamma

SV: ja det kommer vara jätteroligt att ha kvar! :)

2011-01-29 @ 17:24:38
URL: http://majmamma.blogg.se/
Postat av: Madeleine - Mamma till Lova

Hihi ja hon växer så det knakar, 7,5cm sedan födseln :)

2011-01-29 @ 18:09:00
URL: http://madeleines.se
Postat av: Anna - Mamma till Saga och i längtan efter pyret i magen med BF 1/7-2011!

magen växer sig stor och fin! Man ser skilland från vecka till vecka :)



Svar: Hihi, nej jag blev flyttad från den 1:a juli, till den 4:e så jag gick bakåt i dagar. Skulle ha haft 18+0 idag, men har istället 17+4 :)

Min bebis kanske blir en riktig Amerikan?

Beräknad att kika ut på USA's nationaldag :P

2011-01-29 @ 22:28:23
URL: http://egopix.blogg.se/firsttimeuser/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0