Breath

Ja nu kommer detta inlägg som berättar gårdagens händelse, det värsta som kunde hända!

Igår efter att jag hade kommit hem med Malva från ett besök hos hennes kusin och faster så plockar jag upp henne ur vagnen, tar av henne overallen och ger henne till Micke. 10 minutser senare börjarn hon igen att gnugga sig runt munnen och näsan (det hade hon gjort i vagnen när vi nästa var hemma). Jag satt vid datan och helt plötsligt så frågar Micke mig vad Malva gör. Hon kunde ej andas. Det var som ett lock på luftstrupen och jag såg hur hon försökte få luft men det gick inte. Jag slet henne genast ur hans famn och försökte vända på henne så hon skulle andas men det gick inte, hon fick fortfarande inte luft. Paniken kom redan efter 2 sekunder och visste inte om vi skulle ringa ambulans eller åak själva och i all hast när vi bestämde vi skulle köra själva så börjar hon kippa efter andan. Hon rosslade och kämpade på för att försöka få luft, så vi sprang till bilen och körde till akuten. När vi hade satt oss i bilen och kört iväg så började det genast bli bättre. Hon kunde andas men det lätt fortfarande rossligt, hon var tagen av det som nyss hänt och ledsen, rädd och chockad.

Väl på barnakuten så undersökte de henne och kunde ej hitta nåogra fysiska bevis på vad som har hänt, utan doktorn körde på sin erfarenhet och uteslutningsmetoden, så förmodligen har hon sett selm/snor/dreggel i luftstrupen och ej löst upp den själv riktigt. Men det kunde ha gått illa. Han sa att efter 10 sekunder så börjar de bli mörklila och tappa medvetandet. Och Malva fick ingen luft på 10 sekunder och började bli lila när det vände och kippade efter luft.


Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Rädslan att få missfall under graviditeten är inget jämfört med rädslan att förlora sitt barn efter att fått skapat ett band, lärt känna varandra och älska varandra livet ut. Jag var inställd på att vi skulle förlora henne och att hon ej skulle få följa med oss hem. Det går ej att beskriva alla dessa ord och känslor som dök upp just då, och det är först nu jag kan landa igen.



Doktorn "lärde ut" hur vi skulle göra om/när detta händer igen. Det är vanligt att äldre barn som lärt sig krypa äter massa saker och sätter i halsen, så nu vet vi hur vi ska göra om detta skulle hända igen och jag rekomenderar er alla att lära er det. Fråga på BVC (om de kan). Jag ska nu i dagarna be sambon hjälpa mig så kan jag visa er hur man ska göra. Det är väldigt vanligt att de sätter i halsen, men oftats och nästan alltid löser de det självt.

 

Om ert barn skulle sätta något i halsen, ta av alla kläder, öppna och så det kommer in frisk luft, "knuffa" barnet i ryggen över dett knä, eller över armen. Det viktigaste är att rings 112, gör det direkt. Åk ej in själva som vi gjorde. Ambulanspersonalen kan göra allt vi ej kan göra!

2011-10-21 @ 10:48:32 Malva 3 - 6 mån Permalink


Kommentarer
Postat av: My

sv: nej, vi ska inte flytta :) vi är och hälsar på farmor och farmor (Almas)

2011-10-21 @ 11:09:42
URL: http://unwake.blogg.se/
Postat av: Maria - med bebis i magen ☆

fy vad obehagligt! förstår att ni var rädda, sånt där är så jäkla hemskt. skönt att allt löste sig

2011-10-21 @ 12:37:19
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: Bodypalace

usch så hemskt :S men skönt att det gick bra :)

2011-10-21 @ 12:56:21
URL: http://bodypalace.blogspot.com
Postat av: Mikaela - mamma till Viktor <3

Vilken tur att det gick så bra som det gjorde, och jag hoppas att det inte upprepas någon mer gång! :)

2011-10-21 @ 14:40:28
URL: http://mikaelalindebrand.blogg.se/
Postat av: Marie

Usch fick en klump i magen när jag läste. Vilken mardröm, skönt att det gick bra. Kram

2011-10-21 @ 15:28:55
URL: http://thefairytales.blogg.se/
Postat av: Angelica - Mamma till Moa

Usch va jag ryser när jag läser detta. En mardröm!

Tur att de gick så bra <3

2011-10-21 @ 15:42:08
URL: http://mariaangelicasofia.blogg.se/
Postat av: Sandra - Mamma till Leon

Men gud vad hemskt. Jag kan inte ens föreställa mig hur rädd jag hade blivit, det är ju verkligen det man fruktar mest. Verkligen tur att det gick bra och att hon fick tillbaka andan, lilla söta tjejen!

2011-10-21 @ 17:15:15
URL: http://ettplussett.blogg.se/
Postat av: Evelina - mamma till Lucas

♥ Ja, jag kan ärligt säga att jag vet hur ni känner. Lucas har ju problem att svälja och han blir ständigt slemmig och får då inte luft. Hände senast idag....

2011-10-21 @ 18:20:41
URL: http://evelina84.blogg.se/
Postat av: Camilla - Mamma till Naemi

Gud vilken mardrömsupplevelse ni var med om! Tur att det gick bra! Kanon att ni fick lära er hur ni ska göra om det händer igen.

Trevlig helg! kram

2011-10-21 @ 21:59:01
URL: http://millamirakel.blogg.se/
Postat av: jen

usch o fy. jag hade verkligen fått panik. tur att allt gick bra. stackars liten. det rös i hela hjärtat när jag läste =(

2011-10-21 @ 22:36:55
URL: http://lifeofjen.blogg.se/
Postat av: Met

Tänkte på det du skrev innan att frisk luft före ryggdunk.. Det kan handla om sekunder precis som doktorn sa så tvärtom är nog bra:) Först se till att barnet får luft å sen öppna fönstret!

2011-10-22 @ 19:37:22
Postat av: Fia

Alltså gud, ja höll på o börja gråta när ja läste detta!!!! Nej gud vad hemskt!!! Vilken panik:/

2011-10-22 @ 20:28:46
URL: http://josefinefia.blogg.se/
Postat av: Felicia - Mamma till Melwin ♥

Gud vad hemskt! Tack & lov att det slutade bra!

Hade varit rädd som en.. jag vet inte vad. Går inte att beskriva! Men förstår verkligen vilken rädsla ni måste ha haft! Usch :(

2011-10-23 @ 21:28:50
URL: http://feliciasbebis.blogg.se/
Postat av: Stolt mamma till två

Fy vad läskigt, det ska jag verkligen tänka på!



Tack för att du skriver och uppmärksammar skräckupplevelsen. Det kan göra skillnad för en annan läsare i framtiden.



Ryser fortfarande...

2011-10-27 @ 13:03:43
URL: http://sarahan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0