Patella

Vad är Patella för något?
Patella är knäskålsjukdom som oftast drabbar hundar under 10kg. Det är när knäskålarna är lösa och kan hoppa ur led. Det kan även drabba större hundar men det är vanligare att en liten hund får det, oftast tikar är det som får Patella.

Symtomer på att din hund kan ha Patella är att hunden hoppar på 3 ben ett tag och sedan kanske inte alls stödjer sig på ben nr 4. Och i början kan det komma och gå. Patella kan föras vidare via avel i vissa fall där många hundar som är familjer fått Patella.

Jag hoppas på att min lille pälsboll inte kommer få det. Han får ibland sina ryck och vill inte alls knappt stödja på benet och ibland skriker han till något enormt. Man tror nästan att han blir misshandlad. Men det sker inte så ofta nu så jag kan utesluta det. Tänker inte gå till en veterinär för det, för de kommer kosta svinmycket. Det gör inte ont på honom när man tar på det och jag känner att allt sitter som det ska så icke.. Ibland vill de att man ska komma in för lilla minsta och så får man betala för att "det kommer nog gå över".. NO WAY!

2010-10-08 @ 12:23:15 Permalink


Kommentarer
Postat av: Sarah

Hej !



Har du ingen veterinär du känner förtroende för ?

Patellaundersökning ska utföras av veterinär med specialistkompetens, och Laban ska till specialisten Claes Carlsson i morgon bitti. Piivo fick sina knän kollade av samma vet för ett par år sedan, officiell status finns på detta. Tyvärr har Piivo pl grad 1, men det är vanligtvis inget han mår dåligt av. Han visade samma symtom som du beskriver på Gizmo, och det händer att han har "dålig knädag" några få gånger per år och då agerar likadant : kvider, skriker till, och verkar besvärad från bakbenen. Är jättenervös inför Labans veterinärbesök i morgon, men håller tummarna. Jag tycker för egen del att det är helt klart värt den tusenlappen ( som vi egentligen inte har ) att få veta Labans knästatus, som egentligen skulle varit gjord innan han avelsdebuterade :P



Och jag håller med för övrigt, jag kutar inte heller till vet för minsta lilla. Med tiden lär man sig att lägga lite is i magen så länge det inte verkar akut. Lättare hältor, en enkel magsjuka, och liknande bokar man inte veterinärtid för. Men visst, jag kan vara en riktig hönsmatte med drag åt att överbeskydda mina tre.

2011-05-17 @ 14:22:06
URL: http://hunderiet.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0