Vad är agility?

Agility betyder smidighet och kan väl enklast beskrivas som en hinderbana för hundar. Hunden ska ta sig över ett antal hopphinder, den ska klättra på balanshinder, krypa genom tunnlar och ta sig igenom en slalombana (som består av tolv pinnar). Vanligtvis innehåller en agilitybana av 20 hinder.

                              
                               Bilden är lånad!

Agilityn är indelad i tre klasser I, II och III och du kvalar dig uppåt i klasserna. När du blivit uppflyttad kan inte starta i en lägre klass igen.

Det finns tre storlektsgrupper lite, medium och stor och det är höjden på din hund som bestämmer i vilken storleksgrupp ni startar. Du kan tävla både i agilityklass där alla hinder ingår och i hoppklass där balansbommen, A-hindret och gungan inte finns med. Det finns också lagklasser där du tävlar i lag.

För att bli bra på agility måste din hund gilla att samarbeta med dig. Agility går på tid och reglerna är enkla den med minst fel och snabbast tid vinner. För att bli riktigt bra betyder det att du ska styra hunden över banan med hjälp av din röst och din kropp. Eftersom allt går så fort så behöver du och hunden öva på att förstå varandra på banan.

När du åker till en agilitytävling har du ingen aning om hur banan kommer att se ut.Men du får möjlighet att gå banan före start. Naturligtvis får inte hunden följa med in på banan då.

Din hund kan bli agilitychampion
När din hund kommit upp i klass tre kan den bli champion. Det blir den genom att göra ett felfritt lopp och placera sig främst av de hundar som inte redan är champion. Hunden får då ett certifikat och tre cert behövs för att bli champion.

Så efter denna information kanske ditt intresse för agility för dig och din hund har öppnats, då är det bara dags att börja träna :) Och lycka till. Personligen är jag intresserad av det, men Gizmo är enbart en sällskapshund opch ev. en lydnashund!

2010-02-23 @ 21:14:02 Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0